Sexårskören – rampfeber och sångglädje

Allt tycks vara som vanligt i huset på Scenvägen 2, där människorna är i full färd med att ställa iordning inför ett stort kalas. På radion hör de dock att en hel rad skrämmande saker är på väg att hända…

 

Så börjar årets föreställning med Sexårskören – Rädslor på Scenvägen 2.  Tillsammans med Nackas alla andra 6-åringar har jag och min förskoleklass varit en del i detta fantastiska projekt.

Det startade redan i höstas när kompositören och manusförfattaren Per Egland kom på besök och frågade barnen vad de är rädda för och hur rädsla känns i kroppen. Han fick veta att zombies, spindlar, ormar, monster, spöken, mörker och att vara ensam hemma är läskiga saker. Och att rädsla kan kännas nästan som en kramp i kroppen.

IMG_5061 (1)

Sedan har vi varit iväg på repetitioner på Dieselverkstaden och övat flitigt på alla sånger hemma på skolan. Varenda gång vi åkt till Dieselverkstaden har det varit ett äventyr. Av och på bussar med 22 pirriga sexåringar, hitta rätt ställe i Dieselverkstaden, hitta någonstans att äta matsäck. Ja, för både mig och eleverna har det då och då känts lite lätt svettigt. Men det är värt allting när vi får träffa alla dessa fantastiska människor som arrangerar kören; kompositörer, scenograf, skådespelare, ljus och ljudtekniker och det härliga bandet. Att våra elever får arbeta tillsammans med det här gänget är ett otroligt privilegium och ett äventyr de sent kommer glömma.

Dagen innan föreställningen börjar scennerverna göra sig påminda. Eleverna är nervösa, har ont i magen, några tror att de skulle bli sjuka. Vi pratar i klassen om att scenskräck också en rädsla och det inte är farligt även om det känns obehagligt. Kanske är det till och med bra att vara lite nervös för då presterar man bättre på scen? Vi pratade också om att det ibland går att övervinna sin rädsla.

När föreställningen är över frågar jag barnen vad de tyckte om att vara med:
Fantastiskt, underbart och lite stressigt! Roligt, pirrigt, läskigt och kittligt i magen!

När ridån gått ner och strålkastarna slocknat då känner jag lycka. Känslan att få se sina elever gå upp på scen efter all träning och rampfeber och göra en sådan otrolig show med så stor inlevelse och sångglädje är mäktigt. Det gör mig rörd in till hjärtat!

// Åsa Rosenquist, förskollärare Backeboskolan

 

Fakta om Sexårskören
Den startade 1989 i Nacka då 602 sexåringar fyllde scenen i en hyllningskonsert för Lennart Hellsing som fyllde 70 år. Där och då startades en tradition. Sedan dess har 25.000 barn deltagit i detta fantastiska kulturprojekt där kommunens alla sexåringar tillsammans med professionella kompositörer och artister arbetar fram en föreställning.  Läs mer

 

 

 #sexårskören #förskoleklass #musik 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s