Kreativ fredag 2017: NO-kurs och härligt lärarhäng

En lärares vardag: leda, berätta, förklara, coacha, inspirera, ge omtanke och omsorg…

En härlig vardag, utan tvivel. Men åh, så ljuvligt, att då och då själv få vara den som får ta emot allt detta. Att få fylla på med kunskap och inspiration samtidigt som man blir lite omhändertagen med god mat och fika. För att inte tala om att träffa andra lärare och bygga lite nya nätverk. Lärarlyx!

Men det är inte alltid det finns en utbildning som matchar just ens egna behov. Vi på Backebo har till exempel saknat utbildningar med mycket praktiska inslag och som ger tips och kunskap om hur vi lärare kan utveckla vår undervisning mot mer kreativitet där bägge hjärnhalvor är involverade.

Så, med allt detta i åtanke bestämde vi oss helt enkelt för att själva se till att ordna precis den kurs och utbildning vi vill ha. Med rätt innehåll och en massa härligt fix omkring som gör det till en toppendag för alla deltagare. Så föddes Kreativ Fredag på Backebo.

Konceptet är enkelt. Vi bjuder in en eller flera intressanta personer med mycket att erbjuda inom ett område vi är sugna på att lära mer om. Det ska alltid vara i form av workshop snarare än föreläsning, och det ska alltid handla om kreativ undervisning med stark förankring i forskning och styrdokument. För att kunna genomföra detta, och betala den intressanta personen vad hen är värd, så bjuder vi in pedagoger från andra skolor att till självkostnadspris delta på utbildningen. I detta pris ingår då också frukost, lunch och fika av lyxigt slag. När man går hem så får man också alltid en liten goodie bag.

Deltagarna får innan dagens slut tycka till om det som varit och också komma med förslag på upplägg inför nästa års Kreativ Fredag. På detta sätt hoppas vi kunna bygga ett nätverk och kanske en slags tradition där pedagoger som har det gemensamt att de är intresserade av  kreativ och praktisk undervisning varje år ses för en dags lärande och gemenskap.

Kreativ Fredag 2017 – NO med Hans Persson
I år var det Hans Persson, Sveriges NO-guru, som bjöd på kunskap, erfarenheter och idéer kring NO-undervisning. Deltagarna fick experimentera med tuggummin, potatisar, äpplen, ballonger och mycket annat som enkelt går att implementera i den egna undervisningen. Roligt, inspirerande och lärorikt!

Fortsättning följer…
Vi tror att vi är något bra på spåret med Kreativ Fredag och hoppas kunna fortsätta med detta i många år framöver. Vi har fått härligt positiv respons från deltagarna, och det är så himla kul att flera valt att komma tillbaka som var med även förra året. Tack till alla er, och förstås lika mycket tack till er som var här för första gången. Ni var alla med och bidrog till att dagen blev så lyckad som den blev.

Nästa Kreativ Fredag blir den 16 februari 2018. Vi börjar redan spåna på innehåll utifrån de idéer som årets deltagare lämnat, men välkomnar förstås ännu fler tips! Hör av er till camilla.fogelstrom@backeboskolan.se

//Camilla Fogelström
Utvecklingsledare Backeboskolan

 

#kreativfredagBB #backebo #NO

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s